Dünya
İsrail’den yeni yaptırım
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 'barış görüşmelerinde ilerleme var' açıklamasının ardından İsrail, Filistin Yönetimi’nin BM sözleşmelerine taraf olma başvurusuna misilleme olarak ekonomik yaptırım kararı aldı.
Reuters ve AFP haber ajanslarına konuÅŸan Ä°srailli üst düzey bir yetkili, Ä°srail'in vergi gelirlerinden elde edilen bütçe transferinde kesintiye gideceÄŸini açıkladı. Ayrıca Filistin’in banka mevduatları da sınırlandırılacak.
Ä°smini açıklamak istemeyen yetkili aynı zamanda Ä°srail’in Filistin ile arasındaki krizi çözmek için kararlılığını sürdüreceÄŸini söyledi.
İsrailli yetkili yaptırımın boyutuyla ilgili bir bilgi vermedi.
9 Nisan’da Kahire’de toplanan Arap BirliÄŸi dışiÅŸleri bakanları, Ä°srail'in yaptırım planlarına karşı Mahmud Abbas baÅŸkanlığındaki Filistin Yönetimi’ne aylık 100 milyon dolar verme taahhüdünü yinelemiÅŸti.
Ä°srail merkezli bir araÅŸtırma merkezine göre, Arap BirliÄŸi tarafından yapılacak yardım, Ä°srail'in yaptırımlarını etkisiz kılacak.
‘GörüÅŸmelerde ilerleme var’
Ä°srail’in yaptırım kararı ABD DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki’nin Ä°srail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinde ilerleme saÄŸlandığını açıklamasından birkaç saat sonra geldi.
Jen Psaki, “iki taraf arasındaki yoÄŸun müzakereler devam ediyor. Bugün bir görüÅŸme daha gerçekleÅŸtirdiler. Taraflar arasındaki mesafe azalıyor. Ancak nihai anlaÅŸmaya varıldığını söylemek için henüz çok erken” ifadelerini kullandı.
Barış görüÅŸmeleri risk altında
Ä°srail'in mahkûmlar konusunda adım atmaması üzerine, Filistin Yönetimi BM sözleÅŸmelerinden 15'ine taraf olmak için baÅŸvuru yaptı. Ä°srail de tavrını sertleÅŸtirerek, mahkûmları bırakmayı tamamen rafa kaldırdığını açıkladı.
Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin tarafına ‘misilleme’ amacıyla, 9 Nisan’da devlet yetkililerinin Filistin tarafıyla üst düzey temaslarını askıya aldı.
Temmuz'da ABD arabuluculuÄŸunda varılan anlaÅŸma gereÄŸi, Ä°srail 103 Filistinli tutukluyu bırakma sözü verdi. Barış görüÅŸmeleri için karşılıklı jest olması açısından Filistin de, BM sözleÅŸmelerine taraf olma baÅŸvurusunu ertelemeyi vaat etmiÅŸti. Söz konusu baÅŸvuru, Filistin'in daha önce BM Genel Kurulu'ndaki oylamayla kazandığı 'devlet' statüsünün tanıdığı bir hak.
GörüÅŸmelerde kritik dönemeç
Ä°srail, görüÅŸmelerde somut ilerlemenin saÄŸlanabilmesi için Filistin tarafından Ä°srail'in Yahudi kimliÄŸinin kabul edilmesini ÅŸart koÅŸuyor.
Filistin tarafı, Ä°srail nüfusunun dörtte birini oluÅŸturan Arapların, Yahudi kimlikli bir devlette söz hakkına sahip olamayacağını ve Ä°srail'in bu yolla iÅŸgale meÅŸruiyet kazandıracağını ileri sürerek bu koÅŸula karşı çıkıyor.
Filistin tarafı, 1993'teki Oslo Kararları'na dayanarak bölgede iki devletli çözümün, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'teki Filistin topraklarında Yahudi yerleÅŸimlerinin durdurulmasının ve ülkelerini terk etmiÅŸ Filistinli mültecilerin dönüÅŸ hakkının masaya yatırılmasını istiyor.
Ä°srail - Filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuÄŸuyla Temmuz 2013’te yeniden baÅŸladı. Barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlenmiÅŸti. Belirlenen süre 29 Nisan’da doluyor.
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı görevine gelmesinden bu yana geçen bir yıllık süre içinde Kerry, Ä°srail ve Batı Åžeria’yı birçok kez ziyaret etti. Kerry bu ziyaretlerde taraflar arasında nihai bir statü anlaÅŸmasına varılmasını umuyor. Ä°srail - Filistin arasında Kerry’nin aracılığında devam eden barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlenmiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.